mousserende wijn

Goede mousserende wijn, wat is het geheim?

Wie droomt er nu niet van op het podium staan na het winnen van een autorace en een magnum Champagne leegspuiten over je concurrenten. Het is misschien wel de leukste manier om een magnum Champagne leeg te schenken, maar er zijn andere manieren om van een product waar zo veel tijd en liefde in zit te genieten.

De kunst van een goede Champagne of goede mousserende wijn zit in de mousse. Hoe beter deze is geïntegreerd met de wijn, des te beter de kwaliteit. In veel gevallen komt dit door de periode van rijping tijdens de tweede gisting. Hoe langer de rijping, hoe verfijnder de mousse. Een goede manier om dit te controleren is door te kijken hoe lang een mousserende wijn heeft gerijpt voordat deze definitief wordt gebotteld. Voor een Champagne, maar ook voor Italiaanse Franciacorta is dit langer dan een jaar, hierdoor vormen de wijn en de mousse zich meer tot een geheel. Sommige mousserende wijnen, zoals de Franciacorta Bagnadore van Barone Pizzini, rijpen wel vijf jaar voordat deze worden gebotteld. Naast de zeer zachte mousse heeft deze wijn door de rijping ook een krachtig en rijp karakter.

Naast Champagne en Franciacorta zijn er natuurlijk andere bekende mousserende wijnen zoals Cava uit Spanje en Prosecco uit Italië. Soms worden mousserende wijnen als deze ook Champagne genoemd, maar dat is incorrect en de naam wordt beschermd door de EU. Er is maar één streek die de naam Champagne mag gebruiken en dat is de gelijknamige streek rondom de plaats Reims. Er zijn dan ook verschillen tussen Champagne en een Prosecco.

Helaas is er een onterecht beeld van prosecco. Dit heeft te maken met het feit dat er van de 450 miljoen flessen die er jaarlijks worden gemaakt slechts een paar procent écht goed wordt gemaakt. Bij een groot gedeelte van de prosecco’s wordt het koolzuur ingespoten zoals bij frisdrank. Hierdoor is de mousse van deze mousserende wijn minder verfijnd dan die van een goede Champagne, Franciacorta of prosecco van Adami.

Een goede prosecco, zoals die van Adami, ondergaat een tweede gisting op tank, bovendien duurt dit proces ongeveer 30 tot 40 dagen in plaats van 12 maanden of langer. Toch heeft de verfijnde mousse niet altijd te maken met de periode van rijping want de prosecco’s van Adami worden wereldwijd geroemd om hun balans en verfijning. De prosecco’s hebben een bijzonder fruit gedomineerde smaak en fris karakter. Terwijl een klassieke methode traditionelle, als een champagne, veel rijker en krachtiger is. Dit is tevens een van de belangrijkste redenen dat prosecco betaalbaarder is dan veel champagnes.

Sommige mensen denken dat je elke mousserende wijn moet bewaren voordat je deze moet drinken, dit is niet waar. De enige mousserende wijnen die je kunt bewaren zijn goede Champagne en Franciacorta met druiven uit één jaar. Doordat deze langer moeten rijpen op de fles hebben ze een rijker karakter wat baat heeft bij bewaren. Mousserende wijn zonder jaartal wordt gemaakt om binnen een jaar gedronken te worden. Dit type wijnen heeft namelijk een fris en toegankelijk karakter wat geen baat heeft bij bewaren. Een goede mousserende wijn zoals Champagne of Franciacorta op magnum kan door het grotere formaat ongeveer een jaar langer worden bewaard.

Bestel nu een van onze prachtige Franciacorta’s en Prosecco’s, u zult zich verbazen over de kwaliteit!

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »