leer meer: wijn-spijs

Wijn - Spijs de basisregels

De  basis van een wijn spijs combinatie is dat er harmonie is tussen de smaak van het gerecht en de wijn. Dit klinkt niet makkelijk maar door middel van de volgende basisregels en een kwestie van doen is het maken van een goede wijn spijs combinatie voor iedereen mogelijk.

Smaaktype: fris bij fris, rijp bij rijp.
Witte wijnen en rode wijnen die een hogere zuurgraad hebben en daarom ook fris smaken, gaan het beste samen met gerechten die ook fris smaken. Bijvoorbeeld een witte wijn gemaakt van de sauvignon blanc  druif heeft, uitzonderingen daargelaten, een hogere zuurgraad en smaakt daarom heel fris. Deze wijnen gaan het beste samen met gerechten die ook fris smaken.

Krachtige wijnen zoals, voor rood, Les Bois de Merveilles van Jean-Baptiste Senat en, voor wit, de stevige Condrieu die hout heeft gehad, zijn wijnen die veel rijpe smaken hebben. Rijpe smaken klinkt natuurlijk abstract maar dit zijn smaken die vol en intens zijn, zoals; truffel, Parmezaanse kaas en paddenstoelen. Maar ook bijvoorbeeld bereidingstechnieken want gegrilde witvis smaakt veel rijper en voller dan witvis die gestoomd is. 

Mondgevoel: Strak bij strak, filmend bij filmend
Elk product heeft zijn eigen mondgevoel. Strak betekend dat je mond als het ware samentrekt het beste voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld citroensap. Een klein druppeltje op je tong van citroensap en heel je mond trekt samen. Het tegenovergestelde van strak is filmend. Een filmend product bedekt je mond van binnen met een vettig laagje, het bekendste voorbeeld is honing. Neem een lepel honing en heel je mond is van binnen plakkerig.

Wijnen zijn ook strak, filmend of allebei. Een rode wijn als een Rosso di Montalcino met veel tannines en hoge zuren is een strakke rode wijn maar een zoete wijn uit de Loire van Domaine les Grandes Vignes met restsuiker is bijvoorbeeld weer een filmende wijn. Er zijn ook wijnen die het allebei hebben; bijvoorbeeld de Savennières Clos du Papillon deze is aan de ene kant heel romig, dus filmend, maar heeft nog mooi zuren en heeft dus een strak mond gevoel.

Smaakgehalte: de volumeknop
Smaakgehalte geeft aan hoe intens een product smaakt. Je zou dit kunnen vergelijken met een volumeknop op de radio; hoe verder je de knop draait hoe intenser het geluid wordt. Sommige wijnen zijn fris en makkelijk te drinken dit zijn wijnen met een laag smaakgehalte. Stevige kaassoorten zoals Blue Stilton zijn heel intens en dan gaat de volumeknop vol open. Een wijn met een hoog alcoholpercentage of die lang op vat rijpt kan ook een zeer intense smaak hebben en dus een hoog smaakgehalte. Een goed voorbeeld hiervan is de Americano Vermouth deze heeft een zoete en intens krachtige smaak.

Bij een goede wijn spijs combinatie is het de kunst om harmonie te vinden tussen bovenstaande punten. Frisse wijnen met een strak mondgevoel zullen nooit vrienden worden met een gerecht wat heel rijp en filmend is. Wanneer je alles perfect gelijk is aan elkaar, en je dus de perfecte combinatie hebt gemaakt, proef je dat alles één geheel is. Is dit niet het geval, en dit is zeer leuk om een keer te experimenteren, dan is er kans dat er een negatieve reactie ontstaat. De beste manier om dit toen is door een slok sinaasappelsap te drinken, daarna een lepel honing te nemen en daarna weer een slok sinaasappelsap te drinken. Je zult versteld staan wat voor smaakreactie er dan ontstaat. Dit kan er ook gebeuren wanneer je rode wijn uit Toscane drinkt in combinatie met chutney of een strakke sauvignon blanc in combinatie met een roomsaus. De smaak die ontstaat, kan of bitter zijn of heel "stalig" alsof je op een stuk blik aan het kauwen bent.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »