leer meer: weetjes

wijnweetjes

Tannines
Tannines zijn looizuren en deze bevinden zich in de druif in de schillen, steeltjes en de pit. Deze kunnen worden opgenomen wanneer deze in contact komen met het sap van de druiven. Deze tannines zorgen ervoor dat je mond een beetje opdroogt. Tannines zitten bijna alleen in rode wijnen. Het sap van een druif is blank en om rode wijn te krijgen moet het sap in contact hebben met de schil van de druif want daarin zit de stof die het sap doet kleuren. Bij witte wijnen gebeurt dit, bijna, niet en hierdoor heeft een witte wijn geen tannines. Tannines geven bepaalde rode wijnen een licht tot drogend mondgevoel. Thuis kan je heel makkelijk op een andere manier deze looizuren proeven door tafeldruiven met pit te kopen en te op de pit te kauwen.

Cepage wijnen
Cepage wijnen zijn gemaakt op basis van één druif. De bekendste cepage wijnen zijn de witte- en rode Bourgogne uit Frankrijk gemaakt van de Chardonnay en Pinot Noir. Vaak, maar niet in de Bourgogne, staat op het etiket ook het druivensoort vermeldt.

Blends
Wijnen die gemaakt zijn van verschillende druivensoorten worden ook wel blends genoemd. De bekendste wijnen die zo die gemaakt worden zijn de wijnen uit de Bordeaux in Frankrijk. Deze kunnen worden gemaakt van de volgende druiven; Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot. Witte wijnen kunnen ook van een blend worden gemaakt bekend voorbeeld zijn de wijnen uit de Noord-Rhône afkomstig van de streek Hermitage. Deze wijnen worden gemaakt van de Rousanne en de Marsanne druiven.

Het proeven van een wijn
Snufje kaneel, toets van groene appel en hint van perzik. Vroeger was ik jaloers toe ik klasgenoten al deze termen hoorde zeggen. Want wat ik proef ik nu en hoe proeven zij dat?

Wat belangrijkste is bij proeven van een wijn is niet WAT je proeft maar HOE je de wijn proeft. Veel mensen focussen zich voornamelijk op de specifieke smaken en niet op het geheel. Want HOE is de smaak is deze aanwezig en is deze fris zurig of juist rijp? En HOE voelt een wijn in de mond; is de zacht, filmend of toch strak? Deze kenmerken zijn voor iedereen waarneembaar en door je hier aan vast te houden kom je er ook sneller achter wat je smaak is en welke wijn je lekker vindt.

Wijnproeven op de juiste manier

Voordat het proeffeest echt gaat beginnen serveer je de wijn natuurlijk in een goed wijnglas met een kelk en een steel. De beste manier om de wijn te proeven is de wijn aan de steel vast te houden.  Bij het professioneel proeven van wijnen let je op ontzettend veel zaken waaronder ook de kleur. Bij het proeven thuis voor de beginnende wijndrinker richt ik mij op twee zaken; de geur en de smaak. Want deze twee bepalen welke wijn je lekker vindt en welke niet.

De geur
De geur is altijd één van de fijnste zaken van een goed glas wijn. Wanneer de wijn heel geurend of aromatisch is dan knalt deze het glas uit en wordt je echt verleidt om het de wijn te proeven. Het is soms ook mogelijk dat je een (jonge) wijn ruikt die totaal niet geurend is en het lastig is om überhaupt een geur te herkennen. De beste manier om de wijn te ruiken is door je neus in het glas te stoppen maar niet te ver. Aroma’s van de wijn ruik je het best door je neus net in het glas of iets boven het glas te houden.

Allereerst ruik je de wijn in stilstand, dus de wijn hangt stil in het glas. Bepaalde geuren liggen boven op de wijn en zijn zo het beste te herkennen. Beste voorbeeld hiervan is kurk. Wanneer een wijn is aangetast door kurk is dit het beste te herkennen door de wijn in stilstand te ruiken.

Tweede stap is het walsen van de wijn. Dit kan door glas in je hand te houden en je glas zo te draaien dat de wijn gaat walsen in het glas. Lukt dit niet, zet dan je glas op tafel en draai het glas rond, je zult zien dat de wijn dan ook gaat walsen.

Een goede wijn bestaat uit verschillende geuren, door de wijn te walsen komen de geuren vrij. Al deze geuren samen heet ook wel een bouquet.  Als je gaat ruiken let op  de volgende zaken;
- Hoe ruikt de wijn? Is deze zeer aanwezig dat deze bijna uit het glas spat, is deze totaal niet aanwezig of misschien er tussen in?
- Wat voor geur heeft de wijn? Hierin zijn twee typen geuren te herkennen’
                - Frisse geuren; bijvoorbeeld geuren van het voorjaar, zomer, appel en citroen
                - Rijpe geuren;  bijvoorbeeld geuren van herfst, winter, bos, boers en aarde.

Bij een witte wijn van de Sauvignon Blanc zal veel meer frisse geuren vertonen en ook veel meer aanwezig zijn in het glas en wijn op basis van de Syrah druif uit de Rhône in Frankrijk is juist wat meer ingetogen en zal veel meer de rijpe geuren vertonen. De tweede stap is natuurlijk wat lastiger maar probeer  het gewoon want hoe meer wijnen je proeft hoe makkelijker je alles gaat herkennen. 

Het proeven
Het leukste onderdeel van het beoordelen van een wijn. Het proeven bestaat uit drie onderdelen;
1. De aanzet
2. Het middenstuk
3. De afdronk

De aanzet
De aanzet van de wijn is het moment dat de wijn je mond binnen komt en over je tong rolt. In eerste instantie denk je dat er op dat moment weinig gebeurt want het tegendeel is waar. Op het moment dat de wijn in je mond komt en het puntje van je tong raakt ontstaat er een reactie. Het geeft jezelf ook een beeld van; ‘ow ja! Met die soort wijn heb ik te maken.’  Een wijn kan heel zacht als een warm deken aanvoelen bij zoete wijnen als rode Port. Juist heel fris en strak bij witte wijnen met een hoge zuurgraad. Of misschien een beetje drogend bij rode wijnen die veel tannines hebben.

Het middenstuk
De naam zegt eigenlijk al genoeg dit is het gedeelte nadat de wijn binnen komt en voordat je hem doorslikt.  Het middenstuk bestaat uit drie facetten; mondgevoel, smaaktype en smaakgehalte. Voor het maken van een wijn spijs combinatie is het middenstuk het belangrijkste gedeelte. Want wanneer deze drie onder

1. Allereerst probeer je te beoordelen hoe voelt de wijn in je mond. Is deze zacht en filmend bij zachte volle rode wijnen of juist droog en strak bij frisse witte wijnen. De beste manier om hier achter te komen is door de wijn te laten rollen in je mond door middel van het bewegen van je tong.
2. Belangrijkste daarna is om er achter te komen wat voor type smaak de wijn heeft. Dit gaat op de zelfde manier als het ruiken van de wijn alleen door middel van je smaakpapillen. Dit doe je door te slurpen, de wijn lucht te geven in je mond. Dit hoeft niet hard en lang maar kan gewoon heel kort. Door dit te doen komen de aroma’s van de wijn vrij in je mond en zodoende kun je herkennen wat voor type smaak de wijn heeft.
3. Als laatste beoordeel je het smaakgehalte. Hoe intens is de wijn. Sommige rode wijnen zijn vol en krachtig en deze smaken zijn zeer duidelijk aanwezig. Sommige witte wijnen zijn juist wat meer ingetogen, de volumeknop staat duidelijk wat lager, en hebben een lager smaakgehalte.

De afdronk
De afdronk is het gedeelte bij het wijnproeven nadat je de wijn hebt geproefd. Waar je op kunt letten bij dit gedeelte is welke smaken en gevoel de wijn heeft achter gelaten. Dit kan warm zijn door bijvoorbeeld de alcohol, dat er wat speeksel wordt aangemaakt bij wijnen die een hogere zuurgraad hebben of juist een specifieke smaak die lang achterblijft. In het algemeen kan er gezegd worden hoe langer de afdronk ,hoe beter de wijn.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »