leer meer: typen wijnbouw

Alle typen wijnbouw op een rij

‘Is biologische wijn lekkerder dan niet biologische wijn?’
Dit is misschien wel de meeste gestelde, en belangrijkste, vraag over biologische wijnbouw. Binnen de huidige en zeer complexe wijnwereld zijn er veel typen wijnbouw te onderscheiden en zijn er nog veel meer wijnmakers technieken waar producenten gebruik van kunnen maken. Dit zorgt voor ontzettend veel verschillen tussen alle wijnen. Veel producenten werken, zoals het een eigenwijze boer betaamd, op hun eigen manier en combineren technieken uit diverse stromingen. Laat ik vooropstellen dat binnen alle onderstaande typen wijnbouw er ontzettend veel goede wijnen worden gemaakt. Binnen de conventionele wijnbouw zal dit, relatief gezien, minder zijn dan bij de andere typen maar dat wil niet zeggen dat biologische- of biodynamische wijnen per definitie ook beter zijn.

Onderstaand een overzicht van de typen wijnbouw die worden gebruikt:

1. Conventioneel
2. Lutte Raisonée
3. Biologisch
4. Biodynamisch
5. Natuurlijke wijnen

Conventioneel; kwantiteit boven kwaliteit
De conventionele wijnbouw is te vinden in heel veel gebieden maar zie je vooral terug bij producenten waar het niet gaat om de kwaliteit maar om de kwantiteit. Om het produceren van wijn zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen en hoge rendementen te bewerkstelligen wordt er veel gebruik gemaakt van tractoren en kunstmest. Door de hoge rendementen ontstaat er roofbouw en zijn druiven vatbaar voor diverse soorten ziektes daarom is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen eerder regel dan uitzondering. Deze filosofie is ook terug te vinden bij het maken van de wijn. Gistculturen worden gebruikt om wijnen naar een specifieke geur te laten ruiken. Wijnen mogen worden aangezuurd, suikers mogen worden toegevoegd wanneer dit niet voldoende aanwezig is en om de wijnen niet te laten oxideren wordt er veel gebruik gemaakt van sulfiet.

La Lutte Raisonnée; gecontroleerde wijnbouw
La lutte Raisonnée is een stroming die zijn oorsprong kent in de Beaujolais. Veel producenten volgen direct of indirect deze manier van wijnbouw. Om geen roofbouw te plegen op de wijngaarden en gezonde druiven te oogsten wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk gereduceerd. Echter wanneer nodig zoals bijvoorbeeld bij ziektes in de wijngaard wordt er gebruik gemaakt van pesticiden en herbiciden. Het economisch belang is voor deze producenten te groot om dit tot een minimum te beperken. Qua opvatting lijkt het ontzettend veel op de biologische wijnbouw maar het grootste verschil is dat deze stroming geen maximum kent binnen het gebruik van bestrijdingsmiddelen, de biologische wijnbouw kent dit wel. Bij het maken van de wijnen zijn dezelfde middelen toegestaan als bij de conventionele wijnbouw. Echter zijn er veel producenten die de natuur zoveel mogelijk haar gang laten gaan in de wijngaard en deze filosofie ook doorvoeren naar het proces van het wijn maken.

Biologisch; wijngaard als ecosysteem
Bij biologische wijnbouw staat de wijngaard centraal en wordt deze zo veel mogelijk beschouwd als een ecosysteem. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt door de wet gecontroleerd. De producent heeft als doel een zo gezond mogelijke wijnrank te creëren die zichzelf voedt en beschermt tegen allerlei ziektes. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de bodem, deze wordt door middel van natuurlijk compost zo natuurlijk mogelijk onderhouden. Sommige producenten ploegen daarom ook met paarden, omdat dit de bodem, in tegenstelling tot tractoren, niet compact maakt. Zodoende krijgt zuurstof de kans bindingen aan te gaan met allerlei natuurlijke voedingstoffen wat de bodem vitaal houdt. Een ander onderdeel van deze methode zijn alternatieve bestrijdingswijzen, zoals het inzetten van insecten die schadelijke beestjes opeten, of van feromonen, lokstoffen die vrouwtjes weglokken en het voortplantingspatroon van de insecten doorkruisen. Uiteraard gaat het hier ten dele om een economische afweging, dus niet slechts om het milieu: bestrijdingsmiddelen kosten veel geld, en daarom wil men ook graag wat minder gebruiken.

Echter de focus van biologische wijnbouw blijft zich richten op de wijngaard en veel minder op de wijnkelder. De aanpassingen die de conventionele boeren gebruiken zoals aanzuren, worden ook gebruikt bij producenten die hun wijngaard heel goed onderhouden. Hierbij wordt er ook indirect antwoord gegeven op de vraag: is biologische wijn, lekkerder dan niet biologische wijn?
Biodynamische wijnbouw: wijngaard én de wijnkelder
Biologisch-dynamische wijnbouw is een vorm van de biologische wijnbouw. Het is gebaseerd op de ideeën van de Oostenrijkse filosoof, Rudolph Steiner. In essentie lijkt deze vorm veel op biologische wijnbouw maar er zijn twee punten die zorgen dat er een fundamenteel verschil is tussen beide vormen.

Deze verschillen zijn:
1. het gebruik van een complex systeem van kruiden sprays en compostering technieken, bekend als koehoornpreparaten.
2. De timing van de activiteiten in de wijngaard, deze worden strikt gereguleerd door de stand van de maan, de zon en de sterren.

In tegenstelling tot biologische wijnbouw heeft deze stroming een onafhankelijk orgaan dat zorgt voor controle en certificering; Demeter. Dit orgaan controleert niet alleen hoe producenten omgaan in de wijngaard maar leggen ook regels op over hoe de wijn moet worden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn o.a. dat er een maximum gebruik van sulfiet wordt opgelegd en dat gisting enkel geschiedt door middel van druifeigen gisten.

Vin Naturel; de omgekeerde wereld.
Natuurlijke wijn ook wel vin naturel of vin nature genoemd is eigenlijk de omgekeerde filosofie in vergelijking met biologische en biodynamische wijnbouw. Want waarbij andere wijnbouw de wijngaard centraal staat om zuivere en gezonde wijn te produceren staat bij Vin Nature producenten juist het wijn maken centraal. Deze producenten willen een wijn maken waar bij niet ZIJ maar de natuur het werk doet. In de wijnkelder houdt dit in dat gebruik van sulfiet wordt gereduceerd tot een minimum en dat wijnen niet worden gefilterd of worden geklaard om zo de meest pure vorm van vergist druivensap te krijgen.

Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat producenten gebruikmaken van heel gezond druivenmateriaal om zodoende rot en oxidatie te vermijden. Zodoende werken veel van deze producenten, om de aller gezondste druiven te oogsten, op biodynamische of biologische wijze. Deze filosofie zorgt altijd voor veel discussie want ondanks dat het soms briljante resultaten oplevert zijn er ook heel veel slecht geoxideerde wijnen te verkrijgen. Het wordt soms gezien als een subcultuur waar producenten graag een onderdeel van willen zijn en dit is ook meteen de kern van het probleem. Natuurlijk werken wordt gezien als de ‘heilige graal’, het ultieme doel en daarvoor wordt het echte doel, lekkere wijn maken, wel eens uit het oog verloren.

Bekijk de door Jan-Willem geselecteerde wijnen.

biologische wijnen         biodynamische wijnen         vin naturel 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »