leer meer: temperatuur

Op welke temperatuur wijn serveren? 


Serveertemperatuur
Elke wijn heeft zijn eigen serveer temperatuur. Vroeger was het motto; rode wijn op huiskamer temperatuur en witte wijn op koelkast temperatuur. 25 jaar geleden was de huiskamer temperatuur gemiddeld 18 graden tegenwoordig is dat 22 graden.

Rode wijnen
Voor een rode wijn is dat veel te warm. Want op die temperatuur proef je juist de alcohol van de wijn en niet de verfijnde smaken. 

Voor rode wijnen zijn twee serveertemperaturen te onderscheiden;

Frisse soepele rode wijnen; 15-16 graden
Deze temperatuur is ideaal voor frisse rode wijnen die makkelijk te drinken zijn doordat deze zacht en soepel zijn. Door deze wijnen op deze temperatuur te serveren accentueer je het zachte, soepele karakter van dit type wijnen. Mocht je geen plek hebben waar het deze temperatuur is zet deze wijn dan 30 minuten voordat je deze gaat serveren in de koelkast. Mocht de omgevingstemperatuur kouder zijn (koelkast temperatuur) zet de wijn dicht bij een warme plek voor een uur zodat de wijn de juiste serveertemperatuur heeft.

Complexe krachtige rode wijnen; 18-19 graden
Dit is temperatuur voor complexe rode wijnen dit houdt in dat zij veel verschillende en vaak ook krachtige smaken hebben.  Wanneer je deze wijn rond 15 graden zou serveren  proef je alleen de zuren en wanneer je deze op 22 graden zou serveren proef je de alcohol.  De beste manier om deze temperatuur te bereiken is door deze voor 20 minuten in de koelkast te zetten.

Witte wijn
Witte wijnen worden vaak rechtstreeks uit de koelkast geserveerd. De temperatuur van de koelkast is vaak 4 graden of kouder. Wanneer je witte wijn op deze temperatuur serveert proef je alleen de zuren van de wijn en verder niets. De geur en alle frisse smaken slaan dood net als bier dat in een vet bierglas wordt geserveerd. 

Net als bij rood zijn er voor witte wijnen twee serveertemperaturen te onderscheiden.

Frisse aromatische witte wijnen; 8-9 graden
Frisse en aromatische wijnen zijn wijnen die het van hun zuren en toegankelijke karakter moeten hebben. Wanneer je deze op een te hoge temperatuur serveert proef je enkel alcohol. Door deze wijnen op 8-9 graden te serveren komen deze het beste tot zijn recht. Om deze temperatuur bereiken vanuit de koelkast haal je de wijn 45-50 minuten voordat je deze gaat serveren uit de koelkast en laat je deze langzaam op temperatuur komen. Zet deze niet bij openhaard of warme plek want dan warmt deze te snel op.

Complexe rijke witte wijnen; 10-12 graden
Dit type witte wijnen zijn wijnen de net, als de complexe rode wijnen, vol zitten met verschillende soorten geuren en smaken. De beste temperatuur om alles tot zijn recht te laten komen is deze wijnen te serveren tussen de 10 en 12 graden. Zo komen de frisse smaken goed naar voren maar wordt je ook verleidt door de weelderige rijke smaken.

Bekijk onze professionele wijnkoelkasten
 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »