leer meer: openen

Openen mousserende wijn - De kunst van het sissende geluid 

"Zonder te openen kunnen we er ook niet van dit levenselixer genieten, dus laten we deze belangrijke handeling dan ook op een correcte en eervolle wijze verrichten."

Openen van een fles champagne - De kunst van het sissende geluid.
Het belangrijkste bij het openen van een fles Champagne of een andere mousserende wijn is dat er zo min mogelijk koolzuur verloren gaat. Wanneer dit gebeurt op de wijze als bij het vieren van een Formule 1 overwinning of met een zwaard (sabreren) dan verlies je veel mousse en nog meer wijn, zonde!

1. Voordat je de fles Champagne gaat openen is het belangrijk dat je de fles voorzichtig transporteert en niet te veel beweegt. Als je de fles veel beweegt ontstaat er meer druk onder de kurk waardoor er een kans bestaat dat wijn uit de fles spuit wanneer je de Champagne ontkurkt.
2. Zet de fles op tafel een haal de capsule eraf met een sommeliersmes of met je vingers via het uit stekende randje.
3. Doe je linkerhand om de muselet (ijzeren kapje) en zet je linker duim op de capsule (bovenkant van de fles) als je linkshandig bent doe je dit met je rechterhand. Draai met je rechterhand de muselet is zes slagen los en zorg dat de onderkant van de muselet los is van de fles.
4. Vanaf nu is het noodzakelijk dat je linkerhand op de muselet blijft houden zodat de kurk er niet vanaf kan schieten.
5. Pak de fles met je linkerhand op de capsule en met je rechterhand de onderkant van de fles en houdt deze schuin (rond de 45 graden).
6. Houd je linkerhand stil en draai met je rechterhand langzaam de fles. Dit hoeft niet in één richting te zijn, je mag heen en weer draaien. Aan je linkerhand voel je dat de druk op de kurk langzaam toenemen.
7. Wanneer de kurk bijna uit de fles is houd je met je hand de druk op de kurk, net zo lang totdat er lucht uit de fles komt en er een sissend geluid ontstaat.
8. Wanneer al het opgehoopte koolzuur uit de fles is verdwenen is de fles klaar om uitgeserveerd te worden.

Bekijk onze mouserende wijnen
 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »