leer meer: ontkurken

het begin van het ware genieten 



Het openen van een fles wijn bestaat uit 5 stappen.
Belangrijk is gebruik te maken van een goed sommeliersmes / kelnersmes /kurkentrekker. Een goed sommeliersmes bestaat uit;

-          Een scherp mes je waarmee je de capsule kunt snijden.
-          Een scherp spiraal zodat je deze goed en makkelijk in de kurk kunt draaien.
-          Hefboom die goed op de fles kan zodat je de kurk er makkelijk uit kunt duwen.

Stap 1: Het snijden  van de capsule
De capsule is het aluminium want aan de bovenkant van een fles wijn zit over de kurk heen. Deze moet er van af worden gesneden want anders kan de kurk er niet uit. Leg je mes onder het uit stekende rand van de fles, draai je mes rond om zo de capsule door midden te snijden.

Stap 2: Het losmaken van de capsule
Na dat je de capsule hebt gesneden maak je in het bovenste gedeelte een sneetje van beneden naar boven. Hierdoor splijt de capsule in tweeën en kan je deze er makkelijk afhalen.

Stap 3: Het indraaien van het spiraal
Het spiraal moet je net iets uit het midden in de kurk draaien, zodat je het spiraal er recht indraait. Draai deze er niet helemaal in want dan doorboort je de kurk en kunnen er stukjes kurk in de wijn terecht komen.

Stap 4: Het naar boven duwen van de kurk
Klem de hefboom van het sommeliersmes tegen het uit stekende randje van de fles. Duw deze tegen de fles aan door middel van je hand en zet je andere hand op het sommeliersmes, zo onstaat er een hefboom. Duw langzaam je hand die op sommeliersmes is geplaatst omhoog net zo ver dat de kurk er nog voor een klein stuk in de fles zit.

Stap 5: Het laatste stukje kurk uit de fles halen
Vaak trekt men de kurk  hard uit de fles dat er een ‘plop’ ontstaat. Dit is niet de juiste wijze want op deze manier kunnen er aroma’s uit de wijn verdwijnen. De beste manier is door de kurk met je hand of met servet vast te pakken en deze langzaam naar boven de duwen. Op deze manier ontstaat er bij het openen een sissend in plaats van ‘ploppend’ geluid en blijven zo alle aroma’s in de wijn aanwezig.