leer meer: karafferen

Het ademen van wijn



Ademen van wijn; wat houdt dit in? Welke wijnen moeten ademen?
Zuurstof en wijn hebben een grote invloed op elkaar zowel negatief als positief. Het grote gevaar van zuurstof is dat wijnen gaan oxideren, een proces wat bijna identiek is met fruit wat te lang op een fruitmand blijft liggen. Wijnen kunnen ook op positieve wijze veranderen door zuurstof een bekend voorbeeld is door rijping op hout maar ook wanneer de fles is geopend.

Jonge wijnen met veel verschillende smaken (complexere wijnen zowel wit als rood) kunnen wanneer deze net zijn geopend nog zeer gesloten zijn. Dit houdt in dat de wijn nog een beetje verlegen is en zich nog niet te volste laat zien. Door de wijn te laten ademen voor een bepaalde periode krijgt de wijn de tijd om over zijn verlegenheid heen te stappen en toont hij alle smaken die hij in zich heeft.

Decanteerkaraf; Wat kun je ermee, hoe werkt het?
Sommige wijnen hebben meer nodig dan alleen tijd om te ademen, dat zijn de zeer complexe en/of krachtige wijnen die zeer jong zijn. Een goed voorbeeld is de Brunello di Montalcino. Deze wijn kan 25 jaar oud worden en smaakt dan nog steeds prachtig en op het hoogtepunt zal deze wijn als een waar symfonieorkest overkomen: de smaak bouwt zich geleidelijk op en af. Op jonge leeftijd lopen de overgangen wat minder vloeiend en zal de wijn, ondanks zijn zeer verfijnde smaak, wat ongestructureerd overkomen.  Door de wijn te karafferen/beluchten in een (decanteer)karaf geef je de wijn een flinke dosis zuurstof waardoor je het ‘verouderingsproces’ ietwat kan versnellen. De smaken komen meer los en de wijn wordt meer een geheel, zoals het symfonieorkest.

Het beluchten van de wijn:
1. Open de fles wijn op de correcte wijze. (zie video over ontkurken)
2. Schenk een kleine hoeveelheid in het wijnglas en beoordeel de wijn alleen door te ruiken.
3. Giet deze kleine hoeveelheid in de karaf, wals dit door het karaf zodat je het karaf spoelt. Schenk de hoeveelheid terug in het wijnglas en beoordeel de wijn opnieuw. Ruikt de wijn intenser en mooier dan heeft de wijn baat bij beluchten en mag deze in de karaf geschonken worden.
4. Schenk de inhoud van de fles wijn in de karaf, dit hoeft niet voorzichtig want het doel is om de wijn in contact te laten komen met zuurstof.
5. Wanneer de gehele fles in de karaf is geschonken, laat de wijn dan rusten voor minimaal 15-20 minuten voordat je deze inschenkt.

Bekijk onze karaffen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »