leer meer: decanteren

De manier om van oude wijnen van de eerste tot de laatste druppel te genieten



Oudere wijnen, wijnen die ongefilterd zijn of vintage Ports kunnen veel droesem/depot bevatten. Depot is een combinatie van vaste stoffen die ontstaan na rijping op fles of tijdens de vergistingsperiode. De droesem kan bestaan uit wijnkristal, wijnsteenzuur, kleurstoffen en tannine. Wanneer je zo’n fles onvoorzichtig uitschenkt is het goed mogelijk dat je het depot mee schenkt en het in het glas terecht komt, naast dat niet prettig is om in je glas te hebben kan het heel bitter smaken.

1.Wanneer een oude fles wijn liggend in een rek wordt bewaard is het de bedoeling de fles op deze manier wordt vervoerd en wordt geopend. Zo blijft het depot namelijk op één plek liggen. De beste manier om dit te doen is door een wijnmandje te gebruiken. Wanneer je deze fles rechtop zou zetten zweeft dit depot door de gehele wijn en is dit onmogelijk om eruit te filteren. Heb je geen mandje tot je beschikking zorg dan dat de fles een dag van te voren rechtop zet zo heeft het depot de tijd heeft om naar de bodem te zinken.
2. Steek vervolgens een kaarsje aan.
3. Open de fles wijn volgens de correcte manier. Ligt de wijn in het mandje zorg dan dat er een schoteltje aan de voorkant onder het mandje komt te liggen. Hierdoor komt de fles iets hoger en iets meer recht op te liggen en zo kan de wijn niet uit de fles lopen wanneer deze is ontkurkt.
4. Schenk een klein beetje wijn in het proefglas en ruik of deze geen kurk of andere onzuiverheden heeft.
5. Giet dit kleine beetje door in de karaf en spoel deze, dit wordt ook wel vineren genoemd.
6. Schenk dit beetje terug in het glas en proef de wijn.
7. Pak de karaf in je linkerhand (als je rechtshandig bent) en pak in je rechterhand de fles wijn. Schenk de wijn, met de buik/hals van de wijn ongeveer 15-20 centimeter boven het kaarsje, in de karaf. Door naar het kaarsje te kijken kun je de depot zien.
8. Naarmate je de fles meer uitschenkt zie je dat het depot zich meer en meer gaat ophopen in de hals van de fles. Wanneer je merkt dat het depot met de wijn mee gaat worden geschonken moet je stoppen en is de wijn gedecanteerd.
9. Blaas het kaarsje uit en de wijn is klaar om geschonken te worden. 

Bekijk onze mooie decanteer producten

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »