Kalin Cellars - Livermore County Sauvignon Blanc Reserve

Artikelnummer: 170501201

“I am not normally a great enthusiast for USA vs France tastings, but I once served this blind against DRC’s 2002 Montrachet and half the room preferred the Kalin.”

William Kelley –Decanter

De eerste keer dat we kennismaakten met de wijnen van Terrance en Frances Leigthon was tijdens een wijnhuisbezoek in Oregon vorig jaar. We kregen de 2001 Sauvignon Blanc Reserve, ongelooflijk! Klassieke witte Bordeaux, de wijnmaker van het wijnhuis dat we bezochte vertelde dat dit de jongste jaargang was van dit wijnbedrijf, ik was om! We kennen de wijnen van Tondonia, Rioja die laat worden vrijgegeven en bekende champagnehuizen maar dat een huis in de Verenigde Staten dit doet zie je nooit. Door de hoge kosten in het land zijn veel wijnhuizen genoodzaakt direct zoveel mogelijk wijnen te verkopen en worden zogeheten library releases vaak uitsluitend op de winery verkocht.

Terrance en Frances startte met Kalin in 1977 en vanaf het begin hebben zij gekozen om elke wijn minimaal 14 jaar jaar te laten rijpen in hun eigen kelder in Novato ten noorden van San Fransisco. Elke witte wijn van Kalin is single vineyard, afkomstig van een koele wijngaard, vergist op Frans eiken, ondergaat een volledige malolactische gisting en rijpt voor langere periode sur lie. Deze traditionele manier en lange rijping zorgen dat de wijnen prachtig zijn ontwikkeld en zeker nog 10 jaar vooruit kunnen na release date.

De chardonnays zijn het beste te vergelijken met gerijpte Meursaults uit uitstekende jaargangen. Het uitgangspunt voor de sauvignon blanc is Pavillon Blanc van Château Margaux, de klassieke houtgerijpte witte Bordeaux. Door de lange rijping op de lie en doordat Terrance de wijnen niet filtert en klaart, is er van vroegtijdige oxidatie (het bekende ‘premox’ fenomeen bij veel witte bourgognes) bij Kalin geen sprake.

De wijnen worden slechts mondjesmaat buiten de USA verkocht door de beperkte hoeveelheid daar zijn wij wederom erg blij dat wij een aantal van deze prachtige wijnen in Nederland mogen aanbieden. De prijzen zijn voor wijnen uit de Verenigde Staten van dit kaliber enorm betaalbaar te noemen. 

De 2001 Livermore Valley Sauvignon Blanc Reserve vergist op Frans eiken, rijpt 2 jaar sur lie, gereleased in 2015. 100% fruit van Wente Vineyards in Livermore Valley aangeplant in 1880 met cuttings van Château d’Yquem. De bodem van deze wijngaard bevat net als in Bordeaux ijzerrijke klei en gravel. Stealth Cuvée houdt in dat de wijn langer rijpt op sur lie dan de ‘gewone’ sauvignons blancs van Kalin.

Smaaktype: 7 - Intens Rijp
Producent: Kalin Cellars
Jaartal: 2001
Appelatie: Livermore County
Land: Verenigde Staten
Regio: Californië
Druiven: sauvignon blanc, semillon
Serveertemperatuur: 12°C
Wanneer op dronk: Nu
Beste glaswerk: Bordeaux
Karafferen: nee
Inhoud fles: 0,75L
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »