Sta. Rita Hills Bloom's Field Pinot Noir

Artikelnummer: 170303214

Het beeld wat veel mensen hebben bij wijnen uit de Verenigde Staten is big, bold and (not always)
beautiful. Wijnen met veel extract, hoog alcohol en een zoet karakter. Tot een paar jaar terug was dit
de rode draad bij veel Amerikaanse wijnen. Maar, gelukkig(!), is er sinds een aantal jaar een beweging gaande waar wijnmakers zich richten op het maken van pure en authentieke wijnen met een 'sense of place'. Een van de toonaangevende personen binnen deze beweging is Rajat Parr. De in Calcutta, India geboren Rajat verhuisde in de jaren '90 via Londen naar de US om te werken in de wine business. In 2003 werd hij wine director van de bekende restaurantketen van Michael Mina: RN74. Hij werd door de internationale pers als een van de meest toonaangevende sommeliers van de wereld genoemd. Tevens is hij bekend van het boek ‘The secrets of the Sommeliers’ en de bekende Netflix documentaire over het Master Sommelier examen: ‘SOMM’. 

In 2010 richt hij samen met Charles Banks, de voormalige eigenaar wijnmaker van Screaming Eagle en Mulderbosch, Sandhi wines op met Sashi Moorman als wijnmaker en in 2013 kopen zij Domainede la Côte. De wijngaarden van beide domeinen bevinden zich in de Santa Rita Hills in Santa Barbara County. Ondanks dat de wijngaarden redelijk zuidelijk liggen in Californië heeft Santa Barbara Countyeen zeer cool klimaat vanwege de grote invloed van de oceaan. Van alle pinot noirs en chardonnay die wij tijdens ons bezoek aan de West Coast in februari jl. hebben geproefd waren de wijnen uit deze regio de mooiste die wij hebben mogen proeven.

Domaine de la Côte bezit eigen wijngaarden die biodynamisch worden verbouwd. Voor de wijnen
van Sandhi wordt het fruit gekocht van de beste wijngaarden onder zeer strikte voorwaarden. De wijnen van Domaine de la Côte rijpen op gebruikt en nieuw eiken.  Bloom's Field is een wijngaard van 3 hectare groot, rijk aan klei en ijzer en gericht op het zuidwesten met veel koele invloeden van de oceaan. De trossen vergisten in het geheel en de wijn rijpt 20 maanden op Frans eiken waarvan 20% nieuw. Krachtige stijl van pinot met veel rijp fruit en power.

De resultaten zijn spectaculair te noemen en de wijnpers is het over een punt eens: deze wijnen behoren tot de meest sensationele van de Verenigde Staten.

“Breathtakingly delicious and captivating.”
–Julia Harding MW, jancisrobinson.com

Smaaktype: 6 - Aromatisch rond met hout
Producent: Domaine de la Côte
Jaartal: 2014
Appelatie: Sta. Rita Hills
Land: Verenigde Staten
Regio: Californië
Druiven: pinot noir
Serveertemperatuur: 18°C
Wanneer op dronk: nu t/m 2028
Beste glaswerk: Bourgogne / burgundy
Karafferen: Ja t/m 2019
Inhoud fles: 0,75L
| Jancis Robinson MW 25-04-2018 15:07

18/20

Also planted mid slope, the Bloom’s Field vineyard grows adjacent to La Côte but in iron-rich clay loam spotted with schist and chert. The site also has just a bit more wind exposure than the La Côte. Vinified 100% whole cluster and aged in Ermitage barrels for almost two years, around 20% new.
Star-bright, transparent ruby colour. Giving aromatics of sweet spice and red fruit – a dusting of cinnamon, a sprinkle of nutmeg, and almost hints of ginger – with an underlying meaty note. The palate continues spice notes with dusty red cherry and flavours of fresh wintergreen - almost drinks like a wintery Christmas. With air these flavours shift to orange zest, rose petal and hints of nasturtium with an underlying meaty-savoury quality. This wine has an ample presence with a lower centre of gravity – deeper tones and more allusion of weight in the mouth, though not literally a heavier palate – than the La Côte or Siren’s Call. A feeling of a softer, more lush presence on the palate compared with the La Côte (which is not to call this wine either soft or overly lush) though air reveals plenty of tannins through the finish while remaining approachable and supple. The wine is intriguing in that it almost opens simply yet gains interest, attractiveness and integration with air. There is a lot of complexity here that will no doubt continue to integrate and evolve in bottle to also gain further elegance. (ECB)

| Richard Hemming MW 18-11-2016 15:10

17,5 / 20
100% whole bunch fermented. Light clay soil, which 'increases aromas' according to winemaker Raj Parr.
Loads of stem scent - green and herby. So distinctive. Resplendent with dark cherry fruit too. Savoury almost charred note to finish. (RH)

4.5 sterren gebaseerd op 2 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »