feestelijke bubbels

Feestelijke bubbels

Het geheim van goede champagne

Een glas mousserende wijn of champagne is ideaal als er iets te vieren is. Maar er zijn ook andere geschikte momenten om te genieten van een product waar zoveel tijd en liefde in is gestoken.

Kwaliteit champagne

Een goede fles champagne of mousserende wijn valt of staat bij de mousse. Hoe beter deze geïntegreerd is in de wijn, hoe beter de kwaliteit van de champagne. U kunt dit controleren door te kijken hoe lang een mousserende wijn heeft gerijpt voordat deze definitief in de fles wordt gestopt. Sommige mousserende wijnen rijpen wel 5 jaar voordat ze gebotteld worden. De wijn heeft door de lange rijping naast de zeer zachte mousse ook een krachtig en rijp karakter.

Cava en Prosecco zijn geen champagnes

Naast champagne zijn er ook nog andere bekende mousserende wijnen zoals de Franciacorta uit Italië, de cava uit Spanje en de prosecco uit Italië. Deze wijnen worden ook champagne genoemd, maar dat is niet correct. Champagne mag alleen maar gebruikt worden door wijnen afkomstig uit de gelijknamige streek rondom de plaats Reims. De naam champagne wordt dan ook beschermd door de EU. Er is ook een smaakverschil: Cava en Prosecco hoeven geen tweede gisting te ondergaan, want het koolzuur mag ook worden ingespoten zoals bij frisdrank. Hierdoor is de mousse wel minder verfijnd dan die van een goede champagne of Franciacorta.

Bewaren champagne

Het is een misvatting dat elke mousserende wijn bewaard moet worden alvorens deze geconsumeerd kan worden. Sterker nog, de enige mousserende wijn die u kunt bewaren zijn goede Champagne en Franciacorta met druiven uit één jaar. Doordat deze langer moeten rijpen op de fles hebben ze een rijker karakter wat bij bewaren nog rijker wordt. Heeft een mousserende wijn geen jaartal, dan is deze gemaakt om binnen 1 jaar opgedronken te worden. Het frisse en toegankelijke karakter van deze wijnen heeft er geen baat bij bewaard te worden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »