De lekkerste wijn bij asperges; tips voor een unieke asperge beleving.

De lekkerste wijn bij asperges; 3 tips van Jan-Willem voor een unieke asperge beleving.


Voor veel mensen is het voorjaar een van de fijnste seizoenen, de zon breekt door, de tuin loopt uit en hierdoor bevindt men zich liever buitens- dan binnenshuis. Een van de producten die symbool staat voor dit mooie seizoen is de Hollandse asperge. Het seizoen duurt tot en met 24 juni en geen enkel ander Hollands seizoensproduct heeft zo’n grote populariteit als het ‘witte goud’. Ook onder chefs en restaurateurs is deze tijd erg geliefd want er zijn maar weinig groenten met een dergelijk verfijnde smaak, waardoor het spel van wijn en spijs nog interessanter wordt.

Maar door deze verfijnde smaak is het niet altijd even makkelijk om de beste combinatie te vinden. Door de brede inzetbaarheid van asperges zijn er, afhankelijk van de bereiding, een aantal soorten wijn bij asperges mogelijk. Maar wat is nu de juiste? Heel generaliserend zou je kunnen zeggen dat witte wijn bij asperges een goede combinatie is, dit omdat deze groente een frisse en ronde smaak heeft en daardoor wat makkelijker bij witte wijn past. Maar voor een goede beleving komt er natuurlijk wel wat meer bij kijken!

Elk seizoen wordt mij dan ook gevraagd om advies voor goede wijn bij asperges, en tips voor wijn bij asperges en zalm. Aangezien ik altijd opzoek ben naar de beste culinaire ervaring ben ik weer druk bezig geweest met het vinden van de perfecte match, en ik ben uitgekomen op deze 3 geweldige combinaties tussen asperges en wijn!

De eerste wijn is een echte voorjaarswijn met een uniek karakter, gemaakt door Domaine de Montcy. De ‘Cheverny Tradition’ is gemaakt van de sauvignon blanc en chardonnay en heeft een complex, licht vettig mondgevoel met een zeer verfijnde frisheid. Deze heerlijk geurende wijn uit de Franse Loire-streek is de perfecte wijn voor bij asperges en zalm. Zelf heb ik afgelopen weekend ontzettend genoten van deze wijn in combinatie met de klassieke bereiding van asperges (ei en boerenham). Zeker voor de prijs is dit een erg goede wijn!
Mijn tweede tip is een witte wijn uit het zuiden van Frankrijk gemaakt door Domaine de Foltodon. Deze witte wijn met de naam ‘Les Féréoles’ is gemaakt van de witte grenache, viognier en sauvignon blanc. De wijn heeft een ronde en elegante smaak wat een goede combinatie vormt met een klassiek asperge gerecht. Schenk deze wijn bij asperges met ham, krielaardappeltjes en een boterjus, de boterjus geeft het gerecht een vol karakter wat perfect past bij het volle karakter van deze wijn. Absoluut een smakelijke ervaring!

Maar als je nu echt wilt knallen dit aspergeseizoen heb ik een erg bijzondere asperges en wijn combinatie gevonden! Misschien niet iets waar iedereen in eerste instantie over nadenkt, maar sommige mousserende wijnen kunnen een prachtige frisheid en volheid hebben, en dit sluit ontzettend goed aan bij diverse bereidingen van asperges. De mousserende wijn die ik heb gevonden is de Italiaanse Prosecco Superiore Vigneto Giardino van Adami. Dit is echt een geweldige wijn en behoort tot de allermooiste Prosseco die op dit moment wordt gemaakt.
Deze wijn hebben wij getest in combinatie met witte asperges, lobbige Hollandaise saus en haringkaviaar, en dit is echt een prachtige combinatie. Zorg er wel voor dat de Hollandaise goed lobbig is want zo ontstaat er een mooi contrast bij de wijn wat voor een unieke combinatie zorgt, 1+1=3. Daarnaast is deze wijn door zijn mooie frisheid ook heerlijk als aperitief, waardoor je er de hele lente en zomer van kan genieten.

Met vineuze groet,
Jan-Willem van der Hek

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »