Vigneto Giardino Dry

Artikelnummer: 100703214

De geschiedenis van dit familiebedrijf gaat terug tot aan het begin van de 20e eeuw, toen in 1920 Abele Adami de eerste wijngaard kocht in hartje Valdobbiadene met uitzicht op de Dolomieten. Valdobbiadene is een streek in Veneto waar de meest verfijnde en beste prosecco's worden gemaakt.

Het bijzondere aan Adami is dat zij vanaf de start de focus hebben gelegd op het maken van kwaliteitswijnen en zij zijn het eerste bedrijf dat single vineyard prosecco's is gaan maken. De eerste single vineyard prosecco van Adami dateert uit 1933: de Vigneti Giardino. Deze prosecco is afkomstig van de Colbertaldo wijngaard. Dit is tevens een van de eerste Prosecco's die in de toonaangevende gids Gambero Rosso de maximale score van drie bekertjes (Tré Bicchièri) wist te behalen.

Het geheim van Adami zit in de wijngaarden, merendeel van de druiven zijn afkomstig van hoger gelegen steile wijngaarden. Op de hellingen is het verschil tussen dag en nacht temperatuur groot en hierdoor hebben de glera druiven en uitstekende balans tussen zoet en zuur. De rendementen van Adami zijn laag en hierdoor worden de druiven optimaal geoogst. In de wijnkelder duurt het proces van de tweede gisting 30-45 dagen en dit gebeurt meerdere keren per jaar. Hierdoor is er altijd een verse botteling beschikbaar. De stijl van Adami is verfijnd, fris, mineraal en doordrinkbaar. Perfect inzetbaar als aperitief of als begeleider van de maaltijd. Absolute top als het gaat om Prosecco!

"Serveer deze complexe mousserende wijn bij een mooi diner of als aperitief in combinatie met delicate amuses."

Smaaktype: 3 - fris prikkelend
Producent: Adami
Jaartal: 2014
Appelatie: Valdobbiadene docg Prosecco Superiore Rive di Colbertaldo
Land: Italië
Regio: Veneto
Druiven: glera
Serveertemperatuur: 11°C
Wanneer op dronk: nu t/m 2016
Beste glaswerk: champagne flûte
Karafferen: nee
Inhoud fles: 0,75 L
| Herman Fransen 15-06-2016 10:57

"Fijne prosecco als start van een hele fraaie proeverij bij Cwines. Aangename, wat ingetogen neus met appel, gist en natte klei. Fijne mousse prikkelt de tong, tonen van meloen, appel en kalk. Mooie zuren spelen met het aanwezige zoetje. €22,50. Dank aan Jan-Willem voor de gastvrijheid. "

Beoordeling Herman Fransen (#23 NL) Vivino.com: 3,5/5 sterren

| Hans Martens 15-06-2016 10:52

"Nee, niet zo maar een prosecco'tje. Klasse prosecco waarbij vooral de mineraliteit het eerste opvalt. In de neus bloemig en fruitig, rijp, zacht en niet overdreven; wit fruit, appel, peer. Maar daarnaast die mooie mineraliteit, kalkig, kiezel, natte steen, hoe je het maar wilt noemen, die 'm zo prachtig spannend maakt. Lekker fris, met ook 'n licht zoetje ernaast (25 gr restsuiker) en een moie weer kalkige afdronk. Mooi begin van een proeverij bij Cwines"

Beoordeling Hans Martens (#28 NL) Vivino.com: 3,5/5 sterren

| Gerard van Veen 15-06-2016 10:38

"Cwines tasting #1. Deze prosecco uit de Valdobbiadene komt in de aanzet wat zoet binnen en begint direct aan een drogende afdronk. Hij heeft een minerale neus van natte kiezel en klei. Met zijn mooie fijne parel een prettige start van deze proeverij."

Beoordeling Gerard van Veen (#39 NL) Vivino.com: 3,5/5 sterren

| Maarten 15-06-2016 10:18

"#1. Openings drankje bij cWines proeverij te Alkmaar.
Wat een feest deze DOCG Proseco.
Helder licht geel met fijne subtiele belletjes die later beschaafde petille doen voelen. Iets muf in geur als van natte kranten of een stoffig dressoir. Dan een frisse duik tussen appels, peer en citroenen. 'Klein' zoetje. Een mooie subtiele mineraliteit en drinkt droog af met een aangenaam appelschil/pit bittertje op het eind die verassend lang aanhoud.
No nonsens proseco met boeiende subtiliteit. 25 gr rest suiker!!"

Beoordeling Maarten (#18 NL) Vivino.com: 3/5 sterren

| Reinoud Burggraaf 15-06-2016 10:16

"Verrassende openingsbubbel van Jan-Willem, die een avond vol verrassende wijnen zal inluiden. Single vineyard en lage opbrengst geven een Prosecco die fraai geurt naar appel, peer en bloesem. In de aanzet een zoetje, vervolgens een prettige bruis en een lange afdronk met een aangenaam opdrogend kalkerige mondgevoel. Zonder twijfel de mooiste Prosecco die ik ooit dronk. 11% Cwines"

Beoordeling Reinoud Burggraaf (#11 NL) Vivino.com: 3,5/5 sterren

| Rona Wijn 15-06-2016 10:09

"Wonderful warm and inviting aromas of yeast, moesappel, Granny Smith and klei. Subtle mousse and elegant structure. To me the Prosecco only reflects in the fresh palate with lemon flavours. Lovely interaction between the Alsace- sweetness and ultra dryness.
Indroge lange afdronk waarin witte kalkpoeder op je tong wordt gestrooid. 100% Prosecco (region, vinif., Glera) Single vineyard. 11% CWines"

Beoordeling Rona Wijn (#9 NL) Vivino.com: 4/5 sterren

3.85 sterren gebaseerd op 6 beoordelingen