#

wijn

Wijnopslag - Waarom wijn moet worden opgeslagen

wijnopslag

De juiste opslag van wijn is een uiterst belangrijke kwestie voor het correct bewaren van wijn die bedoeld is voor langdurige rijping. Verfijnde wijnen worden voor langdurige rijping bijna altijd bewaard in een volledig geconditioneerde omgeving, met name uit de buurt van direct zonlicht en andere invloeden van de airconditioning. Sommige oudere wijnen kunnen zelfs het best worden bewaard in donkere kelders, met een open luchtsluis met de juiste positie van de wijn op de kurk voor optimale omstandigheden van zuurstof en vochtigheid. Hoewel de meeste wijn binnen 24 uur na aankoop veilig kan worden geconsumeerd, worden zeer fijne wijnen (en sommige goedkopere wijnen) vaak veel langer goed bewaard, zelfs tot zes maanden of langer. Het bewaren van goede wijn omvat het bewaren van wijn op een koele plaats in een temperatuurgecontroleerde omgeving, zoals een kelder.

Als u overweegt wijn in uw huis op te slaan, is het belangrijk te bedenken dat de wijnverzameling waarschijnlijk een kostbaar bezit is en dat er zorg aan moet worden besteed om optimale omstandigheden te waarborgen. Dit betekent dat het uit de buurt van direct zonlicht en sterke geuren moet worden gehouden. Vocht is ook een belangrijke factor bij de opslag van wijn en schommelingen in de luchtvochtigheid moeten worden vermeden. Een wijnkelder is de ideale plaats om wijn te bewaren, maar als dat niet mogelijk is, zijn temperatuurgecontroleerde omgevingen zoals een kelder of een wijnkelder met klimaatregeling even geschikt. Welke methode ook wordt gebruikt, de vochtigheidsgraad mag nooit hoger zijn dan 55% en moet in de gaten worden gehouden.

Omdat wijnflessen koel moeten blijven om hun helderheid te behouden, moet ervoor worden gezorgd dat de flessen goed afgesloten blijven. De conditie van de fles moet goed worden bekeken en eventuele barsten of beschadigingen moeten worden gerepareerd voordat de wijn wordt opgeslagen. Als wijnflessen niet goed worden onderhouden, bestaat de kans dat ze na verloop van tijd stukgaan. Het is dus absoluut noodzakelijk de flessen schoon en droog te houden. Overbevolking van de wijnopslagruimte is een ander probleem dat kan leiden tot barsten en vroegtijdige veroudering van de wijn, dus het raadplegen van wijnexperts wordt aanbevolen bij het inrichten van de wijnopslagruimte.

Sources for this article: