#

wijn

Rode wijn - een beetje wijn voor uw smaak

Rode wijn is een wijncategorie die wordt geproduceerd door het sap van rode druivenrassen te laten vergisten. De echte kleur van deze wijn kan sterk variëren, afhankelijk van de gebruikte druivensoort, van zeer licht paars, tot baksteenrood voor jonge rode wijnen, en roodbruin voor rijpe rode wijnen. De echte kleur van rode wijn heeft echter meer te maken met de druiven dan met de wijn zelf. Omdat rode wijn bij hoge temperaturen wordt vergist, is de rode kleur afkomstig van de kleur van pigmenten die vrijkomen tijdens het vergistingsproces. Als zodanig is rode wijn meestal dieprood van kleur, met een vaak strokleurige schuimkraag en aromas die doen denken aan rozijnen of pruimen.

rode wijn

Rode wijnen bevatten ook tannine, een complexe suiker die in fruit voorkomt en die kan variëren naargelang het merk, het oogstjaar en het type druif dat wordt gebruikt. Hoe hoger het tanninegehalte, hoe moeilijker de rode wijn door te slikken is, en hoe donkerder de kleur en smaak. Van sommige van de donkerdere jaargangen is bekend dat ze tot 60% minder tannine bevatten dan andere. Hoe minder tannine, hoe voller de rode wijn smaakt, hoewel niet zo rijk als een jaargang met minder tannine.

Een van de dingen die rode wijn onderscheidt van andere rode wijn, is dat hij heel langzaam kan gisten, zelfs met minimale hoeveelheden gist. Deze lange gistingstijd draagt bij aan zijn complexiteit, met zijn grote verscheidenheid aan smaken, aromas en kenmerken. Elk wijnjaar is typisch verpakt met zijn eigen unieke smaak, waarvan sommige vrij fruitig zijn zoals druiven uit Zuid-Amerika, en andere met een vleugje bessen zoals smaken uit Californië. Enkele van de meer populaire stijlen van rode wijn zijn port, Sauvignon Blanc, en Bordeaux rode wijnen. Elk van deze heeft zijn eigen unieke set van kenmerken, en het maakt niet uit wat je zoekt in een grote rode wijn, je zult het zeker vinden onder de selecties in Californië.

Sources for this article: